Virtuvės baldų projektavimas
Apskaičiuota, kad kasdien maistą šeimai gaminanti namų šeimininkė per metus virtuvėje nueina per tris milijonus žingsnelių. Tačiau kasdienę kelionę įmanoma sutrumpinti, jei kreipsite dėmesį į specialistų patarimus, kaip virtuvės baldai aplinką gali paversti funkcionalia ir ergonomiška.
Kurdami virtuvės baldus siekiame, kad virtuvės baldai būtų ne tik funkcionalūs. Virtuvėje bus suplanuota patogi maisto gamybos zona, jei rinksitės pagal individualų projektą pagamintus virtuvinius baldus, ne tik atitinkančius ir optimaliai užimančius ribotą erdvę, bet ir atitinkančius konkrečius jūsų poreikius.
Virtuvės baldai bus praktiški, jeigu bus išvengta būdingiausių baldų planavimo problemų:
1. Virtuviniai baldai, kurių didelis stalo paviršiaus aukštis. Jeigų netinkamai parenkamas virtuvės baldų stalo paviršiaus aukštis, aukštaūgiui teks lenktis prie stalviršio, o žemesniems – aukštai kelti rankas, tad stovėdami nepriimtinai susilenkę bei įtempę raumenis greitai nuvargsta, sulėtėja gaminimo procesas ir dingsta maisto ruošimo malonumas.
2. Virtuvės baldai, kuriuose nepakankamai vietos virtuvinei įrangai. Virtuvės baldai susideda iš stalčių ir spintelių. Virtuviniai baldai privalo turėti tiek spintelių ir stalčių, tiek, kad pravėrus baldų dureles daiktai nepradėtų kristi iš lentynų.
3. Virtuviniai baldai su sunkiai pasiekiamomis kampinėmis spintelėmis. Jei kaskart prireikus puodo tenka iš gilios kampinės spintelės traukti visus kitus daiktus, norint jį pasiekti, maistas bus gaminamas kur kas ilgiau, ir maisto gaminimo procesas jus alins.
4. Virtuvės baldai be apšvietimo. Jei po pakabintomis virtuvės spintelėmis neįrengtas apšvietimas, lieka neapšviesta darbo zona. Šviesos trūkumas darbo zonoje, kurioje gaminate maistą, verčia telkti dėmesį, regėjimą, todėl nieko nuostabaus, kad greitai pasijuntate susierzinę ir pavargę. Baldai virtuvėje privalo turėti apšvietimą.
5. Standartiniai virtuvės baldai. Virtuvėje dažniausiai dirba vienas žmogus, tad baldai turi būti pritaikyti to žmogaus ūgiui, įpročiams.
6. blogai sustatyti virtuvės baldai. Esminiai virtuvės centrai: šaldytuvas, plautuvė, kaitlentė turi sudaryti trikampį.
7. Netinkamas virtuvės baldų suskirstymas į zonas. Skiriamos 5 virtuvės baldų zonos:
• maisto gaminių saugojimo zona. Čia laikomos pagrindinės maisto atsargos;
• indų talpinimo zona. Virtuvės baldų dalis (stalčiai, spintelės), kurioje saugomi indai;
• valymo priemonių laikymo vieta. Šioje virtuvės baldų dalyje talpinami įvairiausi plovikliai ir valikliai;
• Valgymo įrankių laikymo zona. Virtuvės baldai privalo turėti pakankamai stalčių, kad būtų galima susidėti visus dažniausiai naudojamus įrankius.
• maisto gaminimo zona. Baldai virtuvėje bus praktiški tik tada, kai bus skiriama pakankamai vietos maisto ruošimui.
Virtuvės baldai turi būti planuojami ir gaminami savo srities profesionalų, tuomet Jūsų virtuvės baldai bus patogūs, estetiški ir funkcionalūs.